Ačokča

Ačokča

28 

Předpěstujeme ze semen v IV. Ačokču vyvazujeme k opoře. Plodí až do zámrazu. V balení je 9 semen. Balení je připraveno z volně váženého osiva.

47 skladem

Množství
Katalogové číslo: ačokča 9 s Kategorie: ,

Ačokča (Cyklanthera pedata), neboli také „paprikookurka“, je na pěstování nenáročná zelenina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku. První plody můžeme očekávat do dvou měsíců od vyklíčení semen. Zaštipováním můžeme zvětšit výnosnost. U starších plodů doporučujeme před konzumací nejprve odstranit semena – protože však nabízíme nehybridní osivo, můžete si je schovat pro budoucí výsev. Plody obsahují spoustu minerálů a vitamínů. Listy mají protizánětlivý účinek.

Semena ačokči lze pěstovat také v truhlíku, kdy rostliny dosahují jen půlmetrového vzrůstu. Bujně rostoucí liána vhodná i na pergolu. Kořeny využívají peruánští indiáni k čištění zubů. Ačokča má 6 cm dlouhé zelené plody. Mohou se jíst syrové, chutnější jsou ale tepelně zpracované.

Choroby: může trpět na svilušky. Rovněž slimáci o ni mají zájem.

Chcete se zeptat?


Návštěvník
Hanka
1 rok 1 měsíc před

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli se dá ačokča pěstovat i v květináči na balkóně nebo terase a jestli se dá pěstovat bez opory. Děkuji za reakce.

Podpora
Kristyna
1 rok 1 měsíc před

Zdravím. V dostatečně velkém květináči můžete určitě ačokču úspěšně pěstovat. Je pravděpodobné, že na balkóně pěstovaná rostlina bude o něco menšího vzrůstu a úroda nebude tak bohatá, ale to může záležet i na dalších faktorech (zálivka, orientace balkónu atd.). Sama s tím zkušenost nemám, ale dle názorů jiných nadšenců lze ačokču pěstovat i bez opory – výhody/nevýhody jsou zhruba stejné, jako když se tímto způsobem pěstují okurky. Osobně bych asi největší nebezpečí spatřovala v tom, že takto rostoucí ačokča je vydána na milost nejrůznějším škůdcům.

Návštěvník
Míša Trušínská
11 měsíce 27 dny před

Dobrý den. Máte nějaký zajímavý tip na recepty z ačokči? Míša

Podpora
Kristyna
11 měsíce 27 dny před

Dobrý den. Na internetu je celá řada zajímavých receptů. Sama ačokču připravuji nejčastěji podobně jako plněnou papriku. Hodí se i do masových směsí a na gril. Můžete ji i nakládat podobně jako okurky – takto připravená je navíc docela dekorativní.

 

You may also like…

TOP