Ačokča (Cyklanthera pedata), neboli také „paprikookurka“, je na pěstování nenáročná zelenina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku. První plody můžeme očekávat do dvou měsíců od vyklíčení semen. Zaštipováním můžeme zvětšit výnosnost. U starších plodů doporučujeme před konzumací nejprve odstranit semena – protože však nabízíme nehybridní osivo, můžete si je schovat pro budoucí výsev. Plody obsahují spoustu minerálů a vitamínů. Listy mají protizánětlivý účinek.
Semena ačokči lze pěstovat také v truhlíku, kdy rostliny dosahují jen půlmetrového vzrůstu. Bujně rostoucí liána vhodná i na pergolu. Kořeny využívají peruánští indiáni k čištění zubů. Ačokča má 6 cm dlouhé zelené plody. Mohou se jíst syrové, chutnější jsou ale tepelně zpracované.
Choroby: může trpět na svilušky. Rovněž slimáci o ni mají zájem.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli se dá ačokča pěstovat i v květináči na balkóně nebo terase a jestli se dá pěstovat bez opory. Děkuji za reakce.
Zdravím. V dostatečně velkém květináči můžete určitě ačokču úspěšně pěstovat. Je pravděpodobné, že na balkóně pěstovaná rostlina bude o něco menšího vzrůstu a úroda nebude tak bohatá, ale to může záležet i na dalších faktorech (zálivka, orientace balkónu atd.). Sama s tím zkušenost nemám, ale dle názorů jiných nadšenců lze ačokču pěstovat i bez opory – výhody/nevýhody jsou zhruba stejné, jako když se tímto způsobem pěstují okurky. Osobně bych asi největší nebezpečí spatřovala v tom, že takto rostoucí ačokča je vydána na milost nejrůznějším škůdcům.