Andělika lékařská

Zpět
Další
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Andělika lékařskáSkladem 123 Kč19 Kč bez DPH
Kompletní specifikace
Andělika lékařská či děhel lékařský (Archangelica officinalis) je bylina, se kterou se můžeme setkat i v české přírodě. Pro své blahodárné účinky byla dříve běžně užívána v lidovém léčitelství, kdy se jí někdy přezdívalo „svatodušní kořen“.
n
nStanoviště pro anděliku lékařskou: Andělika preferuje vlhkou půdu s dostatkem humusu a dobře se jí daří ve stínu i polostínu. Ocení pravidelné přihnojování. Může dorůst do úctyhodných rozměrů – klidně i 3 m – a proto potřebuje dostatek místa.
n
nVyužití anděliky lékařské: Jak napovídá už její název, andělika je léčivka. Používá se při léčbě potíží s trávením, nedoporučuje se však, aby ji konzumovaly těhotné a kojící ženy. Není vhodná ani pro lidi, kteří užívají léky ovlivňující krevní srážlivost. Sušený kořen se může přidávat do likérů, semena jsou zase netradičním kořením. Mladé lístky je možné vařit a přidávat do nejrůznějších pokrmů. Nakrájené lodyhy se kandují a můžeme je použít jako ozdobu dezertů a sladkostí. Pozor! Při práci s andělikou je vhodné nosit rukavice, protože šťáva z ní může podráždit pokožku, především na přímém slunci. Většinou se pěstuje jako dvouletka, pokud se ale odstraní květenství, lze ji na zahradě mít i jako krátkověkou trvalku.
n
n
n
nDalší informace a užitečné odkazy: Chcete-li si přečíst více informací o andělice a jejím pěstování (i možném využití v kuchyni), podívejte se na tuto zajímavou stránku.
n
nStanoviště pro anděliku lékařskou: Andělika preferuje vlhkou půdu s dostatkem humusu a dobře se jí daří ve stínu i polostínu. Ocení pravidelné přihnojování. Může dorůst do úctyhodných rozměrů – klidně i 3 m – a proto potřebuje dostatek místa.
n
nVyužití anděliky lékařské: Jak napovídá už její název, andělika je léčivka. Používá se při léčbě potíží s trávením, nedoporučuje se však, aby ji konzumovaly těhotné a kojící ženy. Není vhodná ani pro lidi, kteří užívají léky ovlivňující krevní srážlivost. Sušený kořen se může přidávat do likérů, semena jsou zase netradičním kořením. Mladé lístky je možné vařit a přidávat do nejrůznějších pokrmů. Nakrájené lodyhy se kandují a můžeme je použít jako ozdobu dezertů a sladkostí. Pozor! Při práci s andělikou je vhodné nosit rukavice, protože šťáva z ní může podráždit pokožku, především na přímém slunci. Většinou se pěstuje jako dvouletka, pokud se ale odstraní květenství, lze ji na zahradě mít i jako krátkověkou trvalku.
n
n
n
nDalší informace a užitečné odkazy: Chcete-li si přečíst více informací o andělice a jejím pěstování (i možném využití v kuchyni), podívejte se na tuto zajímavou stránku.
Zboží zařazeno v kategoriích
Potřebujete poradit?
+420 775 695 766
(Po-Pá, 9-17 hod.)