Artyčok kardový (Cynara cardunculus) odrůda Gobbo di Nizza patří mezi zeleninu i bylinky. Jedná se o víceletou rostlinu s dekorativním vzhledem, která se nejčastěji pěstuje v jižních zemích. Jako léčivka najde artyčok své využití především pro pacienty s cukrovkou a jaterními problémy. Připravuje se také jako netradiční a velmi zdravá zelenina.
Rostlina je citlivá na mráz, proto ji musíme zazimovat. Před holomrazy artyčoky chráníme chvojím, vhodné je též pěstování ve skleníku. Odrůda má velmi jemné řapíky, které se zpracovávají v kuchyni. Dále můžeme zpracovat květy před rozkvětem, ale až v druhém roce. Připravuje se podobně jako chřest – vařený, zapékaný a podobně. V oblasti Benevento patří tradičně do jídelníčku štědrovečerního stolu, často se podává například polévka z těchto řapíků s masovými kuličkami a vajíčkem.