Gigantická ačokča – jak již název napovídá, jedná se o velkoplodou odrůdu ačokči (Cyclanthera pedata).
Pěstování: Tato odrůda má nároky podobné jako běžná ačokča. Na pěstování je nenáročná, potřebuje však prokypřenou a dobře propustnou půdu a vydatnou zálivku. Nejlépe se jí daří na přímém slunci. Tato bujná liána se ráda pne a je tedy vhodné jí obstarat nějakou oporu. Popřípadě ji můžete stejně jako okurky nakládačky zkusit pěstovat volně na zemi, ale v tomto případě hrozí napadení slimáky, kterým velmi chutná. Ačokču lze bez větších problému pěstovat i v truhlíku na balkóně. Plody gigantické ačokči navíc plně dozrávají o něco později, prodlužuje se tím tedy doba sklizně.
Využití: Ačokču oceníte především v kuchyni. Z mladých listů můžete připravit špenát. Plody lze konzumovat syrové, doporučujeme je však raději tepelně upravovat. Vynikající je například plněná ačokča (postup podobný přípravě plněných paprik) – právě u tohoto receptu pak oceníte až dvojnásobnou velikost plodů gigantické ačokči. Skvělá je také nakládaná jako kvašáky.
Další informace a zajímavosti: Pro inspiraci se můžete podívat na tyto recepty z ačokči.