Indický angrešt (amalaki)

Indický angrešt (amalaki)

29 

Pěstování indického angreštu: Doporučujeme semena amalaki před výsevem namočit na 24 hodin do vlažné vody. Vyséváme max 1 cm hluboko do speciálního substrátu pro výsev a množení. Ideální teplota pro klíčení je 20-26 °C. I za dodržení těchto podmínek se však může stát, že semena budou klíčit velice dlouho (někdy až 2 měsíce), proto se obrňte trpělivostí a misku se semínky rozhodně nevyhazujte.

Pokud semenům zajistíte požadovanou teplotu pro klíčení, lze výsev provádět v podstatě celoročně. Přesto doporučujeme časné jarní výsevy, aby se semenáčkům během prvního roku života dostalo co nejvíce slunečního světla.
v balení je 20 semen. 

18 skladem

Množství
Katalogové číslo: bt 24917 Kategorie: , , ,

Smuteň lékařská (Phyllanthus emblica), které se někdy též říká indický angrešt či amalaki, je až 10 m vysoký opadavý strom původem z Indie. Vytváří drobná žlutá květenství a světle zelené plody, které svým tvarem trochu připomínají běžné angrešty.

Pěstování indického angreštu: Jedná se o poměrně nenáročnou tropickou rostlinu. V našich podmínkách amalaki bohužel nepřezimuje, lze jej však pěstovat coby přenosnou pokojovou rostlinu. I v těchto podmínkách totiž většinou zaplodí. Velmi dobře navíc snáší řez, proto se nemusíte bát jeho větších rozměrů. Indický angrešt dobře poroste v běžně dostupném zahradnickém substrátu, který můžete ještě smíchat s trochou propraného říčního písku. Rostliny preferují slunná stanoviště a letnění. Přes zimu amalaki umístíme do světlé bezmrazé místnosti (ideální teplota by se měla pohybovat kolem 15-17 °C) a omezíme zálivku.

Využití indického angreštu: Jedná se o velmi dekorativní rostlinu, nejčastěji se však amalaki pěstuje kvůli plodům. Ty obsahují velké množství vitamínu C a aminokyselin a příznivě ovlivňují obranyschopnost organismu. Plody indického angreštu jsou klasifikovány jako superpotravina – sušené se někdy prodávají v obchodech se zdravou výživou.

Chcete se zeptat?


 

TOP