Kozí brada pórolistá

Kozí brada pórolistá

Pěstování kozí brady pórolisté: Semena vyséváme přímo na stanoviště III. – V. V našich podmínkách je rostlina dobře mrazuvzdorná, sazeničky proto nepotřebují žádnou zvláštní ochranu. Mladým rostlinkám dopřejeme dostatek vláhy, pozor však na přelití.

Kategorie: ,

Kozí brada pórolistá (Tragopogon porrifolius) někdy též nazývaná „salsify“ nebo „ovesný kořen“ je dvouletka původem pravděpodobně z jižní Evropy a Malé Asie. Jde o polozapomenutý druh zeleniny, který se u nás dříve hojně pěstoval a podobně jako známější černý kořen si opět hledá cestu do našich zahrádek.

Stanoviště pro kozí bradu pórolistou: Není příliš náročná a v případě nouze snese i těžší jílovitou půdu, pak ale může dojít k deformaci jedlých kořenů. Nejlépe roste na slunném stanovišti v dobře propustné humózní půdě. V letních měsících ocení pravidelnou zálivku, podmáčené půdy jí ovšem nesvědčí a kořen může postupně začít uhnívat.

Využití kozí brady pórolisté: Na běžném zeleninovém záhonu vynikne díky svým jasně fialovým květům, může tedy plnit funkci okrasné rostliny. Mnohem zajímavější je však její možné využití v kuchyni. Vytváří velké jedlé kořeny, které se mohou konzumovat syrové nebo uvařené. Některým lidem jejich nasládlá chuť připomíná ústřice. Mladé lístky lze navíc přidávat do salátů, můžete z nich také připravit alternativu běžného špenátu.

Chcete se zeptat?


 

TOP