Ledenec nachový

Zpět
Další
- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Ledenec nachovýSkladem 1129 Kč25 Kč bez DPH
Kompletní specifikace
Ledenec nachový (Lotus tetragonolobus), lidově též někdy označovaný jako „Šparglový hrách“, je jednoletá až vytrvalá zelenina, původem ze Středomoří.
n
nStanoviště pro ledenec nachový: Vyhovuje mu stanoviště na plném slunci. Může růst i v polostínu, ale zde téměř neplodí. Na půdu je poměrně nenáročný, daří se mu v běžné zahradní zemině. Ocení pravidelnou zálivku, lépe než přelití však snáší občasné přísušky.
n
nVyužití ledence nachového: Pro jeho sytě nachové květy jej můžeme pěstovat jako okrasnou rostlinu. Plody jsou lusky ze čtyř stran lemované vlnitými „křidélky“. Mnohem zajímavější je však jeho využití v kuchyni. Ledenec je totiž jedlá rostlina. Mladé lusky můžeme vařit a přidávat do nejrůznějších pokrmů, chutí připomínají chřest. I květy jsou jedlé a můžeme jimi zdobit saláty a další jídla. Rostlina žije v symbióze s tzv. hlízkovými bakteriemi, které jsou schopné vázat vzdušný dusík – v okolí svého stanoviště tedy ledenec přirozenou cestou do půdy dodává živiny.
n
n
n
nDalší informace a zajímavé odkazy: Pro inspiraci jak připravit lusky ledence nachového můžete nahlédnout na tento vynikající recept. Hlízkové bakterie jsou pro svou schopnost vázat vzdušný dusík skvělými pomocníky každého zahradníka, přečtěte se něco víc o jejich přínosu třeba na Wikipedii.
n
nStanoviště pro ledenec nachový: Vyhovuje mu stanoviště na plném slunci. Může růst i v polostínu, ale zde téměř neplodí. Na půdu je poměrně nenáročný, daří se mu v běžné zahradní zemině. Ocení pravidelnou zálivku, lépe než přelití však snáší občasné přísušky.
n
nVyužití ledence nachového: Pro jeho sytě nachové květy jej můžeme pěstovat jako okrasnou rostlinu. Plody jsou lusky ze čtyř stran lemované vlnitými „křidélky“. Mnohem zajímavější je však jeho využití v kuchyni. Ledenec je totiž jedlá rostlina. Mladé lusky můžeme vařit a přidávat do nejrůznějších pokrmů, chutí připomínají chřest. I květy jsou jedlé a můžeme jimi zdobit saláty a další jídla. Rostlina žije v symbióze s tzv. hlízkovými bakteriemi, které jsou schopné vázat vzdušný dusík – v okolí svého stanoviště tedy ledenec přirozenou cestou do půdy dodává živiny.
n
n
n
nDalší informace a zajímavé odkazy: Pro inspiraci jak připravit lusky ledence nachového můžete nahlédnout na tento vynikající recept. Hlízkové bakterie jsou pro svou schopnost vázat vzdušný dusík skvělými pomocníky každého zahradníka, přečtěte se něco víc o jejich přínosu třeba na Wikipedii.
Zboží zařazeno v kategoriích
Potřebujete poradit?
+420 775 695 766
(Po-Pá, 9-17 hod.)