Mochyně mexická “Tomatillo”

Mochyně mexická “Tomatillo”

25 

Pěstování mochyně mexické: Semena je třeba předpěstovat, nejlépe klíčí při teplotě kolem 20°C. Výsev provádíme III. – IV. Přímo na stanoviště sazeničky přesazujeme v druhé polovině V. Mochyně pěstujeme u tyček, podobně jako třeba rajčata, aby se rostliny vlastní vahou nepolámaly.

25 skladem

Množstevní slevy
1 2 3+
- - -
Množství
Katalogové číslo: bt tomatillo VV2 Kategorie: , ,

Mochyně mexická „Tomatillo“ (Physalis ixocarpa) je jednoletá rostlina původem z Mexika, kde se její plody přidávají do tradičních salsa omáček a dalších pokrmů. Někdy je uváděna i jako trvalka, v ČR však nepřezimuje.

Stanoviště pro mochyni mexickou: Tento druh mochyně není nijak náročný na půdu, a bude se mu dařit i v běžné zahradní zemině. Nejlépe prospívá v lehčích půdách bohatých na živiny. Preferuje stanoviště na plném slunci. Zaléváme střídmě, mochyně mexická je totiž ideální rostlinou na suchá stanoviště. V našich podmínkách není mrazuvzdorná.

Využití mochyně mexické: Rostlina vytváří jedlé plody. Po dozrání jsou příjemně nasládlé a můžou se konzumovat ihned po utržení. Někdy se i zapékají do koláčů, nakládají i přidávají do salátů. Pokud plody nejsou zcela zralé, připomínají chutí více rajče a je možné je vařit a přidávat do polévek, omáček či dalších sladko-slaných pokrmů. Zajímavostí je, že pokud utržené nedozrálé plody necháme v jejich listovém obalu (tzv. calyx) na suchém a chladnějším místě, mohou se tímto způsobem skladovat několik měsíců až rok. Pozor! Kromě jedlých plodů je celá rostlina toxická.

 

Další informace a zajímavé odkazy: Zkuste si mexickou salsu verde připravit i doma! Jako inspiraci můžete použít jeden z těchto tří osvědčených receptů (v anglickém jazyce).

Chcete se zeptat?


 

TOP