Patizon / Pastiňák

Patizon / Pastiňák

Patizon (Cucurbita pepo) je velmi oblíbenou surovinou v kuchyni. Jedná se o druh dýně podobný cuketám, ale tvarově roste spíše do šířky.Pěstování: Je podobné jako u cuket. Můžeme si ze semen předpěstovat sazenice již od konce února nebo výsevat přímo na stanoviště. Rostlinám vyhovuje humózní vlhčí půda a slunné stanoviště. Ideální je použít kompost. Patizon můžeme dohnojit i umělými hnojivy. Vegetační doba je okolo 70 dní. Plody sklízíme většinou nevyzrálé. Jsou vhodné i na dlouhodobější skladování. Dle vlastní zkušenosti vám můžeme doporučit tento recept.  Pastiňák je velice nenáročná kořenová zelenina, kterou se určitě vyplatí pěstovat. Má široké využití v kuchyni a je bohatá na vitamíny a minerály,Pěstování: Pěstujeme ji stejně jako mrkev nebo petržel. Vyhovují mu středně prohnojená půda s dostatkem humusu. Dobře snáší si mírné zastínění. Semena pastiňáku sejeme brzy z jara (některé odrůdy již na podzim) a sklízíme pozdě na podzim. Rostlinu můžeme nechat přezimovat na zahradě. Vegetační doba pastináku je lehce přes 200 dnů. Rostliny pokud možno okopávejte a jednoťte.Použití: Pastínák se nejčastěji mrazí nebo sterilizuje, dá se použít i na přímý konzum.Více informací zde.

Zobrazeno 5 výsledků

Seřadit:

Není skladem

Hodnocení 5.00 z 5
(0)
12 21 

Skladem

Hodnocení 5.00 z 5
(0)
15 
- 7% žlutý patizon hybrid

Skladem

(0)
28  26 

TOP