Praskavec ledencový

Praskavec ledencový

26 

Pěstování praskavce ledencového: Pokud chcete praskavec pěstovat jako trvalku (v našich podmínkách náročnější), můžete semena vysévat v podstatě po celý rok. Pro klíčení však potřebují teplotu alespoň 25 °C, takže je budete muset umístit např. k radiátoru. Při venkovním pěstování (jako letnička) doporučujeme od března předpěstovat sazenice a na stanoviště je vysadit až v druhé polovině května. Dle počasí klidně i později, protože praskavec nesnáší nízké teploty. Při vhodných podmínkách (teploty okolo 25-30 °C a slunečné počasí) první lusky sbíráme po cca 80-90 dnech. Kořenové hlízy minimálně po 120 dnech.

V ČR se s pěstováním této rostliny teprve začíná, jsou také šlechtěny kultivary vhodnější pro pěstování v zemích mírného pásu.

14 skladem

Množství
Katalogové číslo: bt 460926 Kategorie: ,

Praskavec ledencový (Psophocarpus tetragonolobus) je zajímavá plazivá či poléhavá trvalka, se kterou se lze setkat v tropické Africe a Asii. V zemích původu se pěstuje coby luštěnina (tzv. Fazole Goa) také pro své jedlé kořenové hlízy.

Pěstování praskavce ledencového: V našich podmínkách tato exotická rostlina nepřezimuje. Můžete ji tedy pěstovat coby pokojovou rostlinu (s možností letnění) nebo jako letničku. Nejvíce se jí bude dařit v nejteplejších oblastech ČR a ve vyhřívaných sklenících. Preferuje mírně kyselou půdu, nebo půdu s neutrálním pH. Nesnáší přemokření a dlouhodobé sucho. Miluje slunce a některé kultivary kvetou jen pokud mají přísun denního světla alespoň 12 hodin. Coby plazivá rostlina potřebuje oporu.

Využití praskavce ledencového: Mladé lusky se vaří v celku. Semena mají vysoký obsah bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se o významnou luštěninu. Kořenové hlízy se mohou vařit podobně jako brambory a topinambury. Můžeme jej pěstovat i jako čistě okrasnou rostlinu.

 

Další informace a zajímavosti: Podrobnější informace o pěstování této zajímavé rostliny si můžete přečíst na těchto stránkách (v angličtině).

Chcete se zeptat?


 

You may also like…

TOP